Es šajā rakstā nevēlētos apspriest, cik forša vai pretīga ir Mac OS X Lion dabīgā ritināšana jeb Natural scrolling, bet gribu padalīties ar triku, kā to ieslēgt uz Windows, neinstalējot papildus programmas.

Kas ir dabīgā ritināšana? Pēc būtības tas nav nekas grandiozs, tā vienkārši ir mājaslapu (un citu programmu) ritināšana pretēji tam kā ierasts t.i. ja jūs pavelkat rullīti uz leju, lapa pārvietojas uz leju, nevis augšu. Dabīgā ritināšana daudziem šķiet neloģiska, taču tā liekas daudz loģiskāka, ja ir lietots kāds skārienjūtīgais viedtalrunis un pele ar skārienjūtīgu virsmu (bez rullīša), piemēram, Magic Mouse.

Tā kā man ikdienā bieži nākas pārslēgties no Mac OS uz Windows, tad sanāk problēmas ar smadzeņu pārslēgšanu uz pretēju ritināšanu. Daudzi uzreiz teiks: “izslēdz to mēslu, un viss būs kārtībā.” Bet izrādās, ka dabīgā ritināšana jau  ir iebūvēta arī Windows 7, tikai, nezināmu iemeslu dēļ, tā nav pieejama Control Panel. Uz Windows 7 tā saucas FlipFlopWheel jeb augšpēdu rullītis.

Lai ieslēgtu šo ritināšanas režīmu, sākumā jums jāuzzina savas peles ID. Lai to izdarītu, jums jāiet Start -> Control Panel -> Mouse. Uzspiediet uz Hardware, pēc tam uz savas peles un Properties. Kad atveras Properties logs, tajā nospiediet uz Details un izvēlieties Hardware Ids. Norakstiet jūsu peles identifikatoru, jo to jums vajadzēs vēlāk.

Pēc tam, kad esat uzzinājuši savas peles ID, spiediet Start -> Run, rakstiet regedit un spiediet Enter taustiņu. regedit logā atveriet HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\HID\Device\ID\Device Parameters, Device\ID ir jūsu peles ID. Kad esat nonākuši pareizajā vietā, nomainiet ieraksta FlipFlopWheel vērtību no 0 uz 1. Pēc tam pārstartējiet Windows, un jūsu pele ritināsies dabīgi.